Zlatangate

Nytt år, nya tag och jag känner att stunden kräver en blogg.

I jul har jag följt Zlatan-gate på Twitter. Kul att krönikörer och twittrare ägnat julhelgen åt att lyfta fram damfotbollen och dess villkor.

En sak jag reagerat på är det återkommande mantrat att man inte kan jämföra herr- och damfotboll. Fotboll sägs vara två helt olika saker när den spelas av flickor och pojkar. Men om vi ser det ur spelarnas perspektiv finns i grunden ingen skillnad mellan herr- och damfotboll: det handlar om unga idrottare som älskar sin idrott och varje dag försöker utvecklas och ha roligt.

Eller, det borde inte vara någon skillnad. Den stora skandalen är inte alls att Zlatan skämtar mossigt eller att SvFF delar ut en bil till Anders Svensson men glömmer bort Therese Sjögran. Skandalen är att nästan varje flicka som vill spela fotboll möter fördomar och hinder. Varje dag, året runt. I nästan alla sammanhang.

Dagligen bombarderas flickor som spelar fotboll av budskap att deras idrottande inte tas på allvar. Ibland rör det sig om Zlatanskämt och snusförnuftiga uttalanden från ”förståsigpåare” som älskar att se män och pojkar spela fotboll men som inte tycker damfotboll är intressant. Varje nedlåtande uttalande blir en symbolisk örfil. Ibland är det slagsidan i sportsidornas bevakning av damidrotten. Ibland är det sämre träningstider och sämre omklädningsrum. Alldeles för ofta är det sämre uppbackning till och med bland de egna föräldrarna – många ledare vittnar om att det är svårare att få fram tränare till flicklag än till pojklag.

Det är lätt att peka finger åt Zlatan. Oftast är det trots allt våra egna attityder som förminskar tjejerna, vanligen utan att vi ens tänker på det. Signalerna är små och försåtliga. Det kan vara när träningstider fördelas eller i alla våra samtal om fotboll i föreningen där damfotbollen är exkluderad – hur många klubbar har inte A-lag, B-lag och ett Damlag? Vilket som är föreningens flaggskepp är underförstått i språket.

Varför inte göra 2014 till ett år då vi försöker ändra på detta? Ge alla tjejer en fotboll i födelsedagspresent. Jobba aktivt på att locka in kvinnor som ledare. Fundera på allvar på hur vi skall få tonårstjejerna att stanna kvar inom föreningsfotbollen. Gå på damfotbollsmatcher. Arbeta aktivt med jämställdhetsplaner i föreningen. På köpet får vi igång en diskussion om varför fotboll är viktigt och vad vi vill med idrotten.

 

Skriv en kommentar

  • (kommer inte publiceras)