Meningen med allt

De senaste veckorna har jag suttit och reviderat den ledarmanual vi arbetade fram för snart sex år sedan. Mycket av innehållet har över tio år på nacken. Det slår mig hur utvecklingen sprungit ifrån det gamla dokumentet. Föreningen har utvecklats liksom våra kunskaper. Vi vet så mycket mer. Nu behöver det mesta i manualen justeras. Ett stycke, det viktigaste av dem alla, klarade sig dock. Det förklarar vår utgångspunkt, nu som då:

”Azalea BK:s verksamhet kan beskrivas som en kedja av årgångar där den ena länken hänger ihop med den andra. Man kan ta till en annan liknelse – vi blåser såpbubblor! Liknelsen är tagen från slagdängan som West Hams supporters sjunger inför match (lyssna här). I sitt sammanhang ger sången utryck för det vemodiga och bitterljuva med alla fotbollsdrömmar. Sången inleds med orden:

I´m forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high, they reach the sky. Then like my dreams they fade and die. Fortune always hiding. I´ve looked everywhere. I´m forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air

En skör och vacker såpbubbla som flyger iväg och sedan spricker. Det är så vi som ledare och föräldrar måste betrakta varje enskild årgång Azaleaspelare. Vårdar vi år­gången med omtanke så kan den flyga länge och högt … men vi måste vara klara över att resan en dag tar slut. Kvar då finns bara bleknande minnen och många erfarenheter från några av de viktigaste åren i en människas liv – åren då våra spelare formas till vuxenlivet.

Idrotten skapar just en sorts bubbla av förgänglig meningsfullhet. Det uppstår en mening inom idrottens ramar: träningar inför seriepremiärer blir viktiga … ödesmatcher … nervösa slutminuter … glädje … sorg … hela tillvaron kan bli uppfylld av satsningen. Men en dag tar resan slut, laget upplöses och alla idrottsliga ambitioner försvinner ur tillvaron … då upplöses den meningsskapande kraften som vi funnit inom idrottens ramar … drivkraften att gå till träningar och ladda inför matcherna upphör … allt som var så viktigt då förlorar sin betydelse fortsättningsvis … fram träder reflektioner om en annan slags meningsfullhet – Vad har det varit för meningen med idrotten?

Vad finns det för mening kvar när sista matchen är spelad? Vad var det som var viktigt och värdefullt med alla träningar och matcher i efterhand?

Svaren som ges kan ses som själva poängen med en idrottsförenings verksamhet.

Det som står klart är att barn och ungdomarna tar intryck. Hur vi bemöter unga människor i fotbollsvardagen, i stort och smått, betyder långt mer än matcher och tabellstrider.

 

Vi måste förstå: det är vägen som är resans mål.”

 

− Ur Azaleas riktlinjer 2009 & 2015−

Skriv en kommentar

  • (kommer inte publiceras)