Himla helvete – låt oss avliva myterna bakom barnelitism!

Jag har just tittat klart på första avsnittet av UR:s ”Idrottens himmel och helvete”. Det som fastnar på näthinnan är den elvaårige Taekwondopojken som levde sitt liv som en vuxen elitidrottare. Barn luras att offra hela sin barndom på en hägring.

Det finns så många myter om talang och träning. Värst är nog den som säger att barn måste träna som vuxna elitidrottare för att lyckas. Det dödar effektivt tanken på idrotten som ett folkhälsoprojekt och stämmer bevisligen inte. Att välja en allsidig och lekfull träning åt våra barn innebär inte att vi väljer bort en högst hypotetiska elitkarriär femton år senare. Till de barn som har stort rörelsebehov säger jag bara en sak: gå ut och lek! Det är den i särklass bästa elitförberedande träningen.

Krönikören Ronnie Sandahl skrev nyligen i Aftonbladet (2014-01-14) att ”myten om medfödd talang borde avlivas”. Han hävdar att myten om medfödd talang hindrar unga spelare att ta ansvar för sin utveckling och som ett led i bevisföringen hänvisas till att forskaren Anders K Ericsson ”mördade idén om den medfödda talangen”.  För att nå elitidrott är det enligt detta recept bara kopiös träning som gäller. Då verkar ju Taekwondopojken göra det enda rätta. Pojken vill ju bli olympisk mästare.

Här har vi paradoxen som syns så tydligt inom fotbollen. Först utser vi vissa barn till ”supertalanger”. Sedan säger vi till dem att det inte finns något som heter talang. Det finns ingen genuppsättning eller någon typ av medfödda egenskaper som gör dig till en elitidrottare, bara träning i kopiösa mängder. Misslyckas du är det din vilja det var fel på. Det sätter en enorm press på barnen. Men lyssna på vad tesen säger: Vem som helst kan bli världselit. Låter det inte kontraintuitivt?

Jag skulle vilja påstå att det uppenbart är fel. Vissa egenskaper verkar faktiskt sitta i generna så som muskelfibersammansättning, kroppslängd/kroppsbyggnad och vissa typer av träningsbarhet. Kom inte och säg att vem som helst kan träna till sig Zlatans fysiska egenskaper. Själv har jag exempelvis en uthållig snarare än snabb genuppsättning. Jag får lätt träningsvärk och svarar mycket långsamt på styrketräning. Jag är ganska säker på att jag skulle förlora mot Usain Bolt på 100 meter även om jag i min barndom tränat sprint 10.000 timmar medan Bolt satt på en stubbe i skogen under tiden. Det är inte ens lönt att utföra experimentet. De allra flesta kroppar tål inte belastningen av en så målmedveten satsning, och det gäller definitivt min. Vem som helst kan inte bli världsbäst.

Jag ser överhuvudtaget inga skäl till att utföra experimentet med tidig specialisering och höga träningsdoser. I praktiken studerar man i barnelitsatsningar bara hur bra ett barns kropp tål en extrem träningsdos. Någon väg till elitnivån är den inte i sig. Nog så illa är att idrotten framstår som kvävande och elitistisk. I de flesta föräldrars ögon förefaller den inte värd sitt pris.

Svensk idrottsrörelse bygger på tanken att även blivande elitidrottare kan utvecklas under lekfull och lustfyllda former. Talangen visar sig först i de sena tonåren och det är då den skall förädlas med kopiös träning. Det är en rimlig och väl underbyggd hypotes. Talang bör betraktas som en svårbegriplig mix av gener, miljö och passion. Mixen kan varieras i det oändliga. Egenskaperna utvecklas i olika takt och kan blomma ut oväntat (som i fallet med Zlatan). Det är just därför vi inte skall utse ”supertalanger”- inte för att de inte finns utan för att vi aldrig, hur noga vi än letar, kan vara säkra på när vi hittar dem. Ju tidigare i åldrarna vi letar talang desto mer selekterar vi tidig fysisk mognad på bekostnad av ”äkta talang”. Det är det talangbegrepp som bygger på selektion som skall avlivas.

Barnen skall uppmuntras att älska sin idrott, men inte offra sin barndom. Satsningen mot eliten skall börja i en ålder då idrottaren själv kan avgöra om satsningen är värd sitt pris. Det har det goda med sig att de barn som med tiden utvecklas till elitidrottare på vägen kan dra med sig sina kompisar till ett bättre, roligare och friskare liv.  Låt oss välja det talangbegreppet och döda alla andra.

Skriv en kommentar

  • (kommer inte publiceras)