Föreläsningar

Så funkar ungdomsfotboll är sprungen ur en över femton år lång resa i ungdomsfotbollens värld och bygger vidare på alla år av värdegrundsarbete i Azalea BK och systerklubben Göteborg FF. Det har varit en resa fylld av möten och livliga diskussioner med djupt engagerade människor. Nu fortsätter resan genom workshops och föreläsningar baserade på min bok.Föreläsningar

De program som jag erbjuder utgår från Så funkar ungdomsfotboll och de begrepp jag arbetat fram i min analys av värderingarna bakom verksamheten. Ett bra sätt att bekanta sig med materialet är i studiecirkelform/lärgrupper: Köp hem böcker till föreningen, boka in några klubbaftnar och börja diskutera. Vrid och vänd på era invanda tankemönster. Jag lovar, ni kommer att tycka det är väldigt givande. Sedan kan det bli läge för mig att komma till din förening och föra samtalen vidare. Mina workshops passar bäst för heldagar. Då hinner vi med att gå igenom en hel del av bokens idéer och påbörja ett processarbete i föreningen. Jag erbjuder även halvdagsworkshops (3 timmar) och ännu kortare föreläsningar, men då hinner vi inte med allt – det blir mer som en aptitretare.

Grundföreläsning (45-90 minuter): Värdekompassen – ingen klarar sig utan moralisk kompass! I föreläsningen presenterar jag spänningsfältet mellan kollektiv och individ, konkurrens och solidaritet, och mellan folkhälsa och underhållningsidrott. Begreppen lägger grunden till den värdekompass som förklarar ungdomsfotbollen.

Föreläsning/workshop (heldag 6-8 timmar): Tema ”att tala samma språk”. Under en heldag får deltagarna bekanta sig med grundläggande begrepp och analyser som blir ögonöppnare i egna verksamheten. Vi arbetar med värdekompassen, diskuterar meningen med vårt engagemang i föreningen, vrider och vänder på begrepp som laganda och talangutveckling, grupplänkar och breddutveckling (och mycket mer). Mot slutet av dagen påbörjar vi ett processarbete.

Processpaket (en heldag föreläsning/workshop och två halvdagar med processarbete). I paketet ingår en heldag med strukturerade diskussioner följt av två halvdagar med föreningsutveckling och processarbete. Om så önskas kan föreningen sedan använda min Riktlinjemall som underlag för fortsatt arbete med föreningens värdegrund och utbildningsplan.

Kortare workshops med valfri inriktning:

Föreläsning/workshop (halvdag): Tema grupplänkar och föreningsutveckling – Hur skall en modern och socialt hållbar folkrörelsefotboll se ut? Jag presenterar grunderna i Azalea BK:s framgångsrika modell.

Föreläsning/workshop (halvdag): Tema laganda och talangutveckling – Vad är viktigt och värdefullt i barn- och ungdomsfotbollen? Hur vårdar vi dessa kvaliteter bäst? Hur uppstår föreställningar om ”supertalanger”? Och varför får vi för oss att det är synd om de duktiga spelarna?

Föreläsning/workshop (halvdag): Tema folkhälsa och underhållning – Vad är meningen med fotboll? Hur hanterar vi idrottens stora samhällsmandat? Hur fostrar vi våra barn och ungdomar? Här fokuserar vi spänningen som uppstår när samhällsideal och demokrati möter underhållningsindustrins drivkrafter.