Ett annat liv

 

Det har blivit tunnsått med bloggar sista två veckorna. Jag har inte ens skrivit på min fantasy-roman. Nej, jag har lagt krutet på att formulera instuderingsfrågor och diskussionsuppgifter för lärgrupper (studiecirklar) till Så funkar ungdomsfotboll. Nu börjar jag bli färdig och ser framför mig intressanta och djupsinniga diskussioner i lärgrupper runt om ute i landet. Hoppas att ni blir många som nappar på idén att läsa min bok och diskutera frågeställningarna tillsammans. Jag tror det kan bli lyckat.

I kväll åker jag hela den långa vägen till Skellefteå för att hålla ett föredrag om min bok. Det ser jag verkligen fram emot. Västerbotten är ju Sara Lidmans och P-O Enquists landskap, men inte nog med det: som fotbollstränare var jag nästan där med mitt lag – Azalea BK:s coola P91:or.

Jag skriver nästan för cupen var vid närmare koll i Piteå (Norrbotten dock) och dessutom missade jag resan för jag höll på att spurta med min avhandling den sommaren (2003). Vi deltog med två lag och jag följde varje stolpträff via telefon. Det var sjukt nervöst att vänta på att telefonen skulle ringa. Det ena laget åkte ut på straffar, men det andra snubblade sig fram hela vägen till en hedersam finalförlust.

Det blev till slut ganska många gastkramande telefonreferat. Jag är ganska säker på att vi också mötte flera lag från Västerbotten. Jag studerade lite ortsnamn för att försöka komma på vilka. Ganska lönlöst visade det sig. Jag var väl för fokuserad på resultatet för att lägga på minnet vad motståndarna hette. Jag minns dock att namnen på lagen överlag klingade exotiskt. Namnen associerade jag till djupa skogar, svårspelade träsk och norrländskt vemod. Å andra sidan fick jag rapporterat att alla på cupen undrade vad Azalea var för konstigt namn på en fotbollsklubb. Azalea, vad är det? En blomma! Knappt härdig över växtzon 4! Inte mycket att hänga i granen när midvinternattens köld är hård.

På tal om P-O Enquist är hans självbiografi Ett annat liv från 2008 en av mina absoluta favoritböcker. Den skall ni läsa om ni inte gjort det. Allt sammantaget så tänker jag att Västerbottens inland är den perfekta platsen för en lärgrupp som diskuterar människan, livet och ungdomsfotbollen.

Skriv en kommentar

  • (kommer inte publiceras)