They’re creepy and they’re kooky, Mysterious and spooky

image1

Förra veckan skrev jag hur överraskande bra det gått för Azaleas lag under försäsongen. Nu tycker jag serierna börjat överraskande dååååååååligt. Där ser man. Aldrig får man vara riktigt glad. För all del, det är ju en gammal sanning: fotboll är mest bara lidande för oss ängsliga supporters − om man fokuserar på resultat, vill säga. Jakten på segerglädjens lättflyktiga rus kan lätt bli som en drog. Till slut kan… Läs mer »

Nu blommar det i Azaleadalen

WP_20130603_001

Det har varit en rolig vår. Det händer mycket inom fotbollen nu och alla förändringar är – hör och häpna – inte till det sämre. Igår var jag i Ubbhult, Västergötland och höll en workshop för de tre samarbetsföreningarna i HUS FF: IFK Hällingsjö, Ubbhult IF och Sätila SK. Mot slutet av den fullmatade dagen, efter alla roliga och spännande samtal om klubbarnas gemensamma framtid, fick jag frågan: Hur ser… Läs mer »

Vi är inte ni!

image5

Vårsolen värmer. Fotbollssäsongen är i antågande och med den diskussionen om ett hat som gått överstyr bland fotbollssupporters. Det sägs vara drygt 600 arga män som utgör kärnan av problemsupportrarna. En liten grupp bland alla supporters, menar man. Det sägs också att utvecklingen, trots händelserna i Helsingborg, är på väg åt rätt håll. De allra flesta fotbollsmatcher förlöper utan det våld vi såg i helgen. Jag tror, precis som så… Läs mer »

Låt hjärtat va’ med!

Föreläsningar

Häromdagen när jag var på väg in för att handla på Hemköp, vid Stigbergstorget, såg jag en dyngsur rumänsk tiggare utanför entrén. Ni kanske har läst om händelsen? Jag fick senare veta att det var butikschefen som, i två omgångar, hällt en bunke vatten över henne. Jag kom just när dramat var över. (se GP http://www.gp.se/kulturnoje/1.2314378-ett-halsband-av-mynt ) Och visst är det jobbigt med alla dessa tiggare. De gör oss illa till… Läs mer »

Extra extra extra … trist

image5

Jag måste medge att jag blev rätt deprimerad när jag läste om IFK Göteborgs nya strategi. Rubriken löd: ”Elitsatsningen skall börja med 8-åringar”(GP 2014-03-04). I klartext betyder det att IFK skall bli restriktivare med spelarrekrytering. Bara de ”extra extra extra intresserade” (och de tillräckligt bra, förmodar jag) skall beredas plats i barnverksamheten. En satsning för högre kvalitet och vassare trupper redan från start i IFK:s talangverksamhet. Konkurrensen från utländska akademier… Läs mer »

Ett annat liv

boken

  Det har blivit tunnsått med bloggar sista två veckorna. Jag har inte ens skrivit på min fantasy-roman. Nej, jag har lagt krutet på att formulera instuderingsfrågor och diskussionsuppgifter för lärgrupper (studiecirklar) till Så funkar ungdomsfotboll. Nu börjar jag bli färdig och ser framför mig intressanta och djupsinniga diskussioner i lärgrupper runt om ute i landet. Hoppas att ni blir många som nappar på idén att läsa min bok och… Läs mer »

Akademiskt trams

image1

I måndags tog jag tåget ned till Skåne för ett besök på Idrottsvetenskapliga institutionen på Malmö Högskola. Jag var inbjuden av Tomas Peterson för att presentera tankar och begrepp i min bok Så funkar ungdomsfotboll på ett seminarium. Riktigt lyckat. Samtidigt passade jag på att förhöra mig om vad idrottsforskarna hade att säga om den svenska idrottsrörelsen. Det är uppenbart: Ett förändrat samhälle ändrar förutsättningarna för idrottsrörelsen. Utflyttning från landsorten… Läs mer »

Roligt nästan jämt!

image3

  Toppning och elitism, kränkningar och galenskap – det är lätt att bli arg och indignerad. Jättearg! Å andra sidan: Hur indignerad ska man vara över en verksamhet som 96 procent av utövarna i åldern 9-15 år tycker är rolig? Organisationen Friends har tagit fram uppgifterna genom att fråga 1100 slumpvis utvalda utövare. Det verkar ju faktiskt vara ganska skoj att sporta. 67 procent av de tillfrågade tycker rent av… Läs mer »

Mitt i prick om nivågruppering

image5

Först såg jag sista avsnittet av ”Fotbollsfabriken”, fotbollskanalens hyllning av IF Brommapojkarnas selektionsstruktur. Sedan läste jag en artikel om BP:s lagkapten Mauricio Albornoz som berättade att han blev utvald till BP lag 1 som 11-åring. På frågan hur det gick med dem som blev kvar svarade han: ”vårt lag splittrades rejält. Många slutade. Jag och en till gick till BP 1, en annan till BP 2.” Jag började fundera på… Läs mer »

Himla helvete – låt oss avliva myterna bakom barnelitism!

image3

Jag har just tittat klart på första avsnittet av UR:s ”Idrottens himmel och helvete”. Det som fastnar på näthinnan är den elvaårige Taekwondopojken som levde sitt liv som en vuxen elitidrottare. Barn luras att offra hela sin barndom på en hägring. Det finns så många myter om talang och träning. Värst är nog den som säger att barn måste träna som vuxna elitidrottare för att lyckas. Det dödar effektivt tanken… Läs mer »