Segrar som vinns i det tysta

Jag var i riksdagen och fick berätta om Azalea BK:s värdegrundsarbete. Tjugo år av diskussioner och hundratals människors dagliga ideella engagemang sammanfattades på fem minuter, BAM! Det var en stor ära, men också intressant att få en inblick bakom kulisserna i det demokratiska maskineriet. Tillställningen handlade om statens idrottspolitiska mål. Två miljarder kronor från staten, tre gånger så mycket från den kommunala sfären därtill, och så en ideell idrott som… Läs mer »

Framtidens fotboll

Vårveckorna rusar fram och det har varit en hel del kul fotboll. Det känns som om det var i går, men det är tre veckor sedan jag var hos Vinbergs IF och körde en workshop på temat ”the eternal circle of fun”. I Halland händer det grejer. I Vinbergs IF, liksom i Åsa IF någon vecka tidigare, fanns bra idéer hur vi skall göra fotbollen så kul, så bra, så… Läs mer »

Det är ju processen som inspirerar

Förra helgen satt jag i bilen på väg hem från en workshop tillsammans med ledare och styrelse i Åsa IF. Snön vräkte ned på E6:an och långtradarna skvätte kaskader av vatten mot vindrutan, och jag tänkte: Nu är det dags för en blogg! Tre timmar i halländska Åsa med ett femtiotal engagerade föreningsmänniskor. Tre timmar diskussioner om hur de tillsammans skulle kunna göra fotbollen roligare för barnen, ungdomarna och deras… Läs mer »

Nu måste det bli slut på curlandet!

Alla känner väl igen en curlingförälder när ni ser en? Kanske är du en själv? Föräldern som med stor nit lägger sig i sitt barns liv och utveckling. Det faller sig naturligt att göra så. Ändå noterar jag: De flesta använder curlingförälder som ett skällsord. Man är trött på det förbannade curlandet. Det var den danske psykologen Bent Hougaard som myntade begreppet. I Sverige lanserades det av Maria Carling på… Läs mer »

Våra nya riktlinjer!

Så till slut blev vi i Azalea färdiga med Våra nya riktlinjer, den uppdaterade textversionen av vår ganska precis femton år långa värdegrundsprocess. Så här skriver vi i förordet: ”Mycket positivt har hänt i barn- och ungdomsfotbollen sedan den förra upplagan av Våra riktlinjer [2009]. Vår vision om en inkluderande och socialt hållbar föreningsidrott har blivit del i en stor rörelse. Om känslan tidigare var att vi gick mot strömmen… Läs mer »

En god fortsättning

Hoppas julgröten smakade och att tomten hade med sig många runda paket i sin säck. Lite sent att hoppa på debatten nu, men jag tycker det är riktigt bra att tävlingsformerna kommit i fokus. Ett av de allra effektivaste styrmedlen för barn- och ungdomsidrotten är hur vi organiserar barnens tävlande. Nu blir det lite mindre av seriespelsdramatik och nagelbitande i cupspelet för de yngsta barnens tränare och föräldrar. Det är… Läs mer »

Klimatförnekarens ABC

Då tar vi det en runda till. Den här gången är det Mikael Renberg som tar bladet för munnen i SVT och säger: ”Ungdomsidrotten har ett obehagligt klimat” (se här). Han pekar ut höga kostnader och hetsig talanglogik som stora problem i barnidrotten. I en uppföljande intervju säger Rehnberg: ”Jag är nästan chockad över all uppmärksamhet. Det har varit mejl och kommentarer, och det känns i hjärtat när man hör… Läs mer »

Fotbollen visar vägen

De ensamkommande flyktingbarnen är här. Idrottsföreningar runt om i landet kliver fram och visar sin goda vilja. Läs exempelvis hur Qviding FIF öppnar sitt klubbhus för att hjälpa ensamkommande flyktingbarn (här). FC Fryshuset i Stockholm (här) och Sandarnas C-lag i Göteborg (här) är andra inspirerande exempel. Den stora utmaningen för idrottsrörelsen kommer i nästa steg. När flyktingarna skall bli en integrerad del av verksamheten i ute i föreningarna. Det kan… Läs mer »

Lagandan lyfter Sverige

Jag har egentligen fullt upp med Azalea BK:s föreningsmanual, men en liten blogg så här inför semestern kan ju inte vara fel. Landslagsfotbollen har dominerat sista veckorna. Dam-VM var ju ingen succé, men ärligt talat, var inte massmedia lite väl kränkta över Sveriges resultat? Det var allmänt missflyt. Magin infann sig inte, men så är ju fotbollslivet ibland. Tre oavgjorda matcher mot bra motstånd och så däng mot Tyskland i… Läs mer »

Mer jag-är-som-de-tänkande!

Tidigare i våras kom ett mail med en väldigt intressant fråga. Hur såg jag på att flicklag anmälde sig i pojkserier? Älvsjö AIK:s F04:or sökte nya roliga utmaningar och funderade på att ställa upp ett lag i en pojklagsserie. Idén var ifrågasatt och nu samlade lagets tränare in synpunkter från lite vart håll. Jag avrådde. Jag framförde risken för att truppen som helhet skulle utsättas för påfrestningar. Utmaningen var säkerligen… Läs mer »